top of page

Inzichten en Lichten


Afgelopen maandag was het zover. De eerste van twee avonden vergaderen door de gemeenteraad over de perspectiefnota 2016, ontwerpbegrotingen Verbonden Partijen en jaarrekening stond op de agenda.

Voor de leesbaarheid even wat definities:

  • Perspectiefnota: De zogenaamde planning- en control cyclus (P&C cyclus) start rond juni van elk jaar met de behandeling van de perspectiefnota in de gemeenteraad. Doel van de perspectiefnota is het maken van beleidskeuzes voor de komende periode. Deze keuzes worden gemaakt voor de verdere jaren, maar kunnen ook wijzigingen zijn op het lopende jaar.

  • Verbonden Partijen: De gemeente Oosterhout is deelnemer van een aantal gemeenschappelijke regelingen in de regio. Hierbij kunt u denken aan samenwerking betreffende ambulancevervoer, veiligheid, belastingen, Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant en de WAVA (beschut werk)

Ik mocht voor de lokale omroep zorgen dat de raadsvergadering via radio, internet of app ook buiten het gemeenthuis te beluisteren viel. Er zijn namelijk echt mensen die luisteren.

Nadat de burgemeester de vergadering had geopend en de spelregels nogmaals had besproken, mochten op volgorde van grootte alle fracties hun betoog afsteken. De kans voor de zittende partijen even te schitteren. Hier en daar complimenten uitdelen, punten te scoren of geniale ideeën te opperen. Alles voor en door Oosterhout dus. En een beetje voor het eigen electoraat natuurlijk.

Gedurende zo’n vergadering, waar ik deze keer dus letterlijk achter en aan de knoppen zat, probeer ik ook de twitterfeed van het account van Oosterhout Vandaag te verzorgen. Daar moet je dus wel even voor opletten en luisteren.

Zo voorspelbaar als de avond verliep, zo opvallend was het begin van het debat. Baas van Gemeentebelangen, Walther Hoosemans, mocht het spits afbijten.

Al heel snel had Gemeentebelangen bonje met coalitiepartner SP. Waar Hoosemans namens zijn fractie vond dat het college van B&W zich moet herbezinnen op de verhouding 80/20 op de inning van rioolheffingen. In dit coalitieakkoord is afgesproken dat 80% van het totaal van heffingen opgebracht moet worden door de Oosterhoutse huishoudens en de overige 20% opgehoest moet worden door Oosterhoutse ondernemers. In het verleden was deze verhouding trouwens 70/30.

Bij de onderhandelingen van de huidige coalitie was al duidelijk dat hier harde noten over gekraakt waren.

De 80/20 verdeling was een compromis waar met name de SP niet gelukkig was want dit betekende lastenverzwaring voor burgers.

Maar bij de SP wisten ze inmiddels ook dat politiek en bestuurlijk meedoen, betekent dat je wat water bij de wijn moet doen.

Terwijl het plan van Gemeentebelangen over de verdeling rioolheffingen in de achterkamertjes door de Socialistische Partij al resoluut naar de prullenbak was verwezen, vond Gemeentebelangen het toch een goed idee het plan te opperen. Hiermee toonde Gemeentebelangen opvallend weinig begrip voor de bezwaren van de socialisten.

Uiteraard was dit tegen het verkeerde been van fractievoorzitter Alexandra Beekers van de SP.

Ietwat gespannen vroeg zij zich hardop af ‘wat het coalitieakkoord nu nog waard was nu coalitiegenoot Gemeentebelangen voorstelde afspraken te wijzigen. Afspraken die toch al moeizaam tot stand waren gekomen’. Onbespreekbaar voor de SP, voegde Beekers er stellig aan toe. Hoosemans van Gemeentebelangen vond dat de SP het allemaal wat zwaar aanzette en sprak sussende woorden.

Dat de lijm van het coalitieakkoord nu toch door Gemeentebelangen los gepeuterd leek te worden was koren op de molen van een aantal oppositiepartijen. PvdA en D66 deden hun best de verschillen tussen de coalitiepartners nog eens te vergroten. Uiteraard deed GroenLinks ook mee aan dit uitvergroten.

Met een indrukwekkend staaltje cijfergegoochel liet Willem Jan vd Zanden zien wat Gemeentebelangen in haar bijdrage niet hardop wilde benoemen; het voorstel van Gemeentebelangen zou gewoon leiden tot lastenverzwaring.

De PvdA ging aan Gemeentebelangen vragen waar die ‘draai’ van Gemeentebelangen toch vandaan komt. Op zich reden genoeg om grappen te maken omdat PvdA immers kampt met het imago van draaikonterij. Ware het niet dat de burgemeester ingreep. Hij vond dat de heren in herhaling gingen vallen. En dat achtte burgemeester Huisman niet gewenst.

Dus ging de vergadering door met de volgende spreker en weer de volgende spreker en de volgende spreker. Geen politiek vuurwerk meer en rustig kabbelde de avond voort.

Waren er dan helemaal geen opvallende zaken die naar voor werden gebracht door de Oosterhoutse politici? Uiteraard wel. Teveel om op te noemen. Een paar van deze opvallende zaken die mij opvielen zal ik benoemen:

Een groot aantal partijen had over de, door het gemeentebestuur gewenste, kwartiermaker ‘Cultuur’ richting het college een heldere boodschap: kom eerst maar eens met een concreet plan rondom de cultuur voordat je een kwartiermaker in je begroting inboekt. De cultuur in Oosterhout heeft behoefte aan duidelijk beleid en niet aan stuurloos bestuur.

Ten aanzien van het begroten had GroenLinks fractievoorzitter en rekenmeester Willem Jan vd Zanden een verhelderend betoog. In een heldere uiteenzetting liet hij iedereen zien dat het gemeente bestuur al jaren te voorzichtig en te krap begrootte. Het rijtje jaartallen en cijfers spraken boekdelen. Met deze constatering trok vd Zanden de conclusie dat dit het moment is voor het college van B&W om gul te zijn in haar plannen en ambities. Donderdag is het aan schatkistbewaarder wethouder Jan Peters het tegendeel te bewijzen.

Een flink aantal partijen zit met smart te wachten op de Sportaccommodatie -nota. Op basis hiervan kunnen partijen keuzes maken hoe het beschikbare geld verdeeld gaat moeten worden. Sommige zaken kunnen echter niet wachten. Dat vinden Gemeentebelangen, PvdA en Gezond Burgerverstand in ieder geval als het gaat om het voetbalveld van voetbalclub Irene’58.

Deze drie spraken uit dat de toestand van de twee beschikbare velden zodanig erbarmelijk is dat enkel de toplaag van de velden te vervangen geldverkwisting zou zijn. Beter zou het zijn een kunstgrasveld aan te leggen. Vandaar dat een motie werd aangekondigd.

Ook opmerkelijk was ook dat er bij een aantal fracties wel steun is voor een stadsmanager, maar dat die stadsmanager dan wel op basis van de beste kwalificaties in een open sollicitatieprocedure aangesteld dient te worden. Sommige partijen zijn zelfs bereid daar een motie over in te dienen.

Donderdag mag het college reageren op alle opmerkingen vanuit de raad. Wethouders en ambtenaren zijn dus du moment druk bezig antwoorden te formuleren. Daar hebben ze drie dagen de tijd voor. Dat moet genoeg zijn. Maar dat moeten we nog even afwachten.

Sinds jaar en dag ben ik actief op twitter. Dat heeft me bij de site van Ookvanwosterhout.nl  al eens de titel 'Twitterfenomeen' opgeleverd.

Eind 2013 heb ik me aangesloten bij een politieke groepering die lokaal actief is. PRO Oosterhout streeft naar een politiek waarbij de inwoners van Oosterhout actief bij de besluitvorming wordt betrokken, een prominente rol krijgen in het bepalen van beleid.

Stoppen met coalitie versus oppositie maar breed draagvlak voor goede besluiten. Dat was de boodschap. Hoewel dit geen raadszetel opleverde hoor je het geluid van PRO Oosterhout steeds vaker terug. Ingebracht door andere partijen

Sinds 2014 ben ik actief geweest voor de lokale omroep; de ORTS. Bij de raadsvergaderingen was ik politiek verslaggever. Daarnaast ook een groot aantal jaren presentator geweest bij het radiomagazine 'OosterhoutVandaag op Zaterdag'.

Ook heb ik bestuurlijke banden met de stichting Buurtpreventie Oosterhout en diens voorloper, de koepel Veilig Oosterhout.

Kortom ik heb een mening. Soms houd ik die voor me. Meestal spreek ik die uit.

Deze site ga ik gebruiken om mijn persoonlijke mening over politiek en lokaliteiten uit het Oosterhoutse te spuien. Het zegt niets, maar toch ook weer van alles.

 

 SEARCH BY TAGS: 
RSS Feed
bottom of page