top of page

Drukmakertje van de week part deux

Hebt u dat nou ook weleens, dat u denkt: Nou ja zeg? Nou ik wel. En in plaats van nagelbijten en grijze haren kweken schrijft ondergetekende het van zich af.

Waar te beginnen, deze keer?

Laat ik eens beginnen, het ligt al weer een paar dagen achter ons, op 1 april. Ik had er al een stukje aan gewijd. Ik heb het over het optreden van gemeentewoordvoerder F.L. te O. Het was niet alleen mij opgevallen; hoe onaardig en minzaam woordvoerder F.L. te O een vertegenwoordiger van de lokale pers benaderde. Het betrof A.E. te O, presentator van het onvolprezen ‘Rondje Oosterhout’ van de lokale omroep. Dat rondje wordt overigens sinds de komst van een “app” ‘Oosterhout Vandaag’ genoemd. Een conceptuele crossmediale ontwikkeling, zo liet ik me dat uitleggen. Terug naar het narrige optreden van de gemeentewoordvoerder. Het kan F.L. te O zelf ook niet ontgaan zijn dat hij een beetje vervelend tegen presentator Ad deed. Alle 56 luisteraars was het die woensdag opgevallen. De onvolprezen lokale website STORP.nl, gelukkig weer actief, plaatste op 1 april ook al een eloquente, haarscherpe analyse van wat zich afspeelde. Laatste keer dat ik de presentator sprak over ‘het minzame lachje incident’ vertelde hij mij nog niets gehoord te hebben van F.L te O. Uit die boodschap klonk teleurstelling. Want zo redeneert presentator Ad, gemeente en lokale omroep hebben elkaar gewoon nodig. Een kink in de kabel is zelfs in dit digitaal tijdperk niet gewenst, aldus de presentator van de lokale omroep.

Ik vind dat het zou de afdeling communicatie van de gemeente oosterhout zou sieren, mochten ze dat nog niet hebben gedaan, een buiging te maken richting presentator Ad bij wijze van excuus. Arrogantie wordt door mij niet gewaardeerd. Zeker niet van arrogantie door de macht. Vandaar.

Dan de lokale politiek: daar speelt van alles. En dat komt allemaal naar buiten via de CDA fractie. De Christendemocratische fractie heeft spijt van alles en nog wat, lijkt het. De oppositie lijkt deze periode uit de coalitie zelf te komen. Het ongerief wordt verwoord door fractielid Anton Kamps, de woordkunstenaar van de fractie. Hij ventileert zijn ongenoegen over de ludieke wijze waarop cultuurwethouder Peters kunstmest over de ‘1000 bloeiende bloemen’ cultuurnota van voormalig PvdA wethouder en voorheen PvdA coryfee Carla Bode strooit. De wijze waarop de avond verliep wordt in geuren en kleuren beschreven op het blog van Kamps. Zonder dat ik bij de kick off in de ‘Nieuwe pannenhoef’ aanwezig ben geweest, waar overigens F.L. te O. de scepter zwaait, heb ik het toch het idee precies te weten wat voor een bijeenkomst dat moet zijn geweest. Wat mij dan weer wel bevreemd is het CDA geluid vanuit de fractie. “ Als het gaat om cultuur/kunst doet de gemeente er goed aan zich te beperken tot een faciliterende, stimulerende en verbindende rol. Als het gemeentebestuur zelf ‘cultureel’ gaat doen, is de lol er waarschijnlijk vlug vanaf “. En dat terwijl het college van B&W zo ontzettend haar best doet iedereen te betrekken bij de plannen. Zo ook eigen wethouder Willemsen die toch zo knap samen optrekt met de 380KVNee actievoeders. Een schoolvoorbeeld van samen optrekken van politiek en burgerij.

Ook wordt er spijt betuigd aan allen die geraakt worden door de omvorming van heesters naar kruidenrijk gras. Haast poëtisch beschrijft Kamps de kaalslag die gaande is in Oosterhout. Het wordt er allemaal niet beter op. Het plan pakt gewoon foeilelijk uit. Eigenlijk schrijft de CDA fractie gewoon dat er een slecht besluit is genomen. Er niet voldoende over is nagedacht en dat het met de communicatie met inwoners weer eens droevig gesteld is. Subtiel verpakt in het zinnetje “Aan het begin van de nieuwe raadsperiode, hadden we ons nog wel zo voorgenomen om mooie dingen voor onze stad te gaan doen” geeft de CDA fractie het college gewoon een flinke draai om de oren.

Maar van het gezegde “beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald” heeft de CDA fractie blijkbaar nog nooit gehoord. Zoveel kritiek hebben op de uitwerking van een besluit dat verkeerd uitpakt en dan toch niets ondernemen. Nota bene met als argument dat er dit slechts “verrommeling van de democratie en hoongelach van de coalitiegenoten” zou opleveren. Ik kan niet anders dan vinden dat hier sprake is van politieke lafheid. Waar is het dualisme binnen de huidige coalitie? Maar er is wel sprake van voortschrijdend inzicht binnen de CDA fractie. Als je vind dat iets een slecht plan is, omschrijf je het net iets anders en leg je het accent net even anders dan u en ik zouden doen. Kamps schrijft dat de CDA fractie zich stoort aan de formulering die wethouder Vissers heeft gekozen om de Oosterhoutse golfclub een douceurtje van honderdduizend euro te doen toekomen. In de raadsnota spreekt wethouder Vissers over een krediet. Het is echter ook het Christendemocratisch smaldeel opgevallen dat in datzelfde voorstel staat uit welke gemeentelijke potjes de financiën moeten komen. Een schenking, een cadeau dus. Nou heb ik al eerder geschreven over dit plan van Wethouder/ SP baas in Oosterhout Vissers. Dat ik van mening ben dat ik me wel andere doelen kan bedenken om een ton aan euro’s aan te besteden. Als het perse te maken moet hebben met sport, jeugd, preventie en gezondheidszorg, weet ik wel een alternatief of twee. Maar ik kan me ook voorstellen dat je er als gemeente voor kiest de inning van ouderbijdrage in de jeugdzorg op te schorten en voorlopig die honderdduizend euro als dekking te gebruiken. Wie hoor ik daar over? Het CDA vindt de schenking aan de vermogende golfclub gewoon een ridicuul plan. Maar waarschijnlijk om hoongelach of boze blikken van coalitiegenoten te vermijden is het accent net even verlegd. Henk van Ginneken van de Houtse mensenrechten organisatie Gezond Burger Verstand en Willem-Jan van der Zanden van Groenlinks hebben via de ( sociale-) media laten weten niet in te stemmen met het voorstel van Vissers.

Ik ben ook erg benieuwd hoe de SP fractie in deze gaat reageren op het voorstel. Van hun eigen wethouder. Geluiden vanuit de achterban zijn van dien aard dat ze niet te omschrijven zijn als positief staan tegenover het voorstel. Golfsport en de Socialistische Partij is natuurlijk ook een haast onmogelijke combinatie. Voor de SP fractie echter wel de kans om eindelijk weer eens hun Socialistische geluid te horen. Maar dan moeten ze wel even de spieren lekker losschudden en opwarmen. Zodat ze, zonder al te veel pijn, uit de spagaat kunnen krabbelen waarin de fractie toch al een tijdje zit. De spagaat tussen het eigen geluid en coalitiedeelname. Want laat ik eerlijk zijn, tot nu toe heb ik niet echt een zo'n lekker dikke SP - tomatensaus over het beleid van de huidige coalitie kunnen ontdekken.

Er zou zo maar eens een meerderheid kunnen ontstaan die dit voorstel naar de prullenbak stuurt. GBV, GroenLinks, GroenBrabant, PvdA en D66 moeten tegenstemmen. Dat zijn er elf. Het CDA vindt het voorstel natuurlijk ook een draak. De fractie gaat voortaan pal voor haar eigen mening staan en ook tegen het voorstel stemmen. Brengt het totaal van tegenstemmers op vijftien. Opgezweept door het eigenzinnige gedrag van coalitiegenoot CDA worden de jongens en meisjes van de SP echte mannen en vrouwen en doen gewoon wat de hondstrouwe SP achterban van ze verwacht: tegenstemmen. Ook al komt het voorstel van de eigen wethouder. Ze zeggen gewoon nee. Daar zijn de Socialisten tenslotte groot mee geworden. Dat brengt de stemverhouding in uw raad op 19 tegen en 12 voor het voorstel.

Maar die verhouding zou zomaar nog meer kunnen veranderen omdat de fractie van Gemeentebelangen niet vies is van het ‘U vraagt wij draaien’- principe. Als de fractie beseft dat zich een behoorlijke oppositie tegen het voorstel openbaart, zullen de fractieleden van Gemeentebelangen niet schromen te doen wat het volk wil. Dan kan daar op latere momenten weer mee gepronkt worden. Telt u nog mee? 26 tegen dus. Uiteraard is en blijft de VVD voor het voorstel de Oosterhoutse golfclub honderdduizend euro te schenken. De politiek verandert snel, maar ook weer niet zo snel. Maar je weet het maar nooit hier in Oosterhout.

Sinds jaar en dag ben ik actief op twitter. Dat heeft me bij de site van Ookvanwosterhout.nl  al eens de titel 'Twitterfenomeen' opgeleverd.

Eind 2013 heb ik me aangesloten bij een politieke groepering die lokaal actief is. PRO Oosterhout streeft naar een politiek waarbij de inwoners van Oosterhout actief bij de besluitvorming wordt betrokken, een prominente rol krijgen in het bepalen van beleid.

Stoppen met coalitie versus oppositie maar breed draagvlak voor goede besluiten. Dat was de boodschap. Hoewel dit geen raadszetel opleverde hoor je het geluid van PRO Oosterhout steeds vaker terug. Ingebracht door andere partijen

Sinds 2014 ben ik actief geweest voor de lokale omroep; de ORTS. Bij de raadsvergaderingen was ik politiek verslaggever. Daarnaast ook een groot aantal jaren presentator geweest bij het radiomagazine 'OosterhoutVandaag op Zaterdag'.

Ook heb ik bestuurlijke banden met de stichting Buurtpreventie Oosterhout en diens voorloper, de koepel Veilig Oosterhout.

Kortom ik heb een mening. Soms houd ik die voor me. Meestal spreek ik die uit.

Deze site ga ik gebruiken om mijn persoonlijke mening over politiek en lokaliteiten uit het Oosterhoutse te spuien. Het zegt niets, maar toch ook weer van alles.

 

 SEARCH BY TAGS: 
RSS Feed
bottom of page