top of page

Tijdelijk Pleeggezin voor 'buitenlandse' honden

  • Foto van schrijver: Peter de Hoogh
    Peter de Hoogh
  • 6 feb 2015
  • 3 minuten om te lezen

Ons gezin wordt sinds een drietal jaren keer op keer uitgebreid met een Spaanse asielhond.

Deze hond komt bij ons terecht via de stichting SOS – Strays.

Dat is een stichting die in samenwerking met een aantal Spaanse asielen honden, die geschikt zijn voor adoptie, naar Nederland en België laten komen. De stichting heeft als doel het verbeteren van het welzijn van de kansloze asieldieren.

De stichting probeert met behulp van onze projecten en acties de leefomstandigheden van de honden te verbeteren en bieden u enkele honden ter adoptie aan die degelijk geselecteerd worden door hun verzorgers bij de plaatselijke dierenbeschermingsorganisaties en voor wie SOS – Strays in België en Nederland een liefhebbend adoptiegezin zoeken. Tevens wil de stichting dierenbeschermingsorganisaties in Spanje structureel helpen bij hun werk. Dit gebeurt o.a. sterilisatie/castratie programma’s, verzorging en opvang van honden in nood. De stichting steunt, naast het vinden van een goed thuis voor kansarme buitenlandse honden in België/Nederland, ook asielen, vrijwilligers en dierenartsen in het buitenland, die de honden helpen en verzorgen. Een gebrek aan financiële middelen maakt het werk van vrijwilligers en dierenartsen in deze landen, bij het geven van de noodzakelijke hulp, nog zwaarder dan het al is. Het probleem van overvolle asielen, en van zwerf- en asielhonden wordt niet opgelost alleen door een aantal van hen naar hier te halen en een thuis te zoeken. Het is slechts een druppel op een gloeiende plaat, maar wel een druppel.

Boogie.jpg

De adoptie (het plaatsen van honden hier bij gezinnen die de hond adopteren) en de financiële bijdrage die de adoptanten hiervoor betalen, maakt het SOS –Strays financieel mogelijk om de mensen, die honden ter plaatse helpen en verzorgen, ook te ondersteunen. Van het adoptiebedrag voor elke hond wordt een flink basisbedrag betaald aan de buitenlandse asielen en ook de toeslag voor de sterilisatie/castratiekosten wordt geheel aan hen doorgestort. Dit geld helpt hen zeker om mede andere honden te verzorgen.

Opvoeden tijdens het uitlaten.jpg

Soms krijg je de vraag of het niet raar is deze honden uit het buitenland te halen terwijl de asielen hier in Nederland vol zitten.

Die, overigens legitieme, vraag wordt dan als eerst beantwoord door het misverstand dat asielen in Nederland propvol zitten met honden weg te halen. Dit is namelijk niet het geval.

In Nederland worden zo’n 1,8 miljoen honden gehouden. Ieder jaar is er een aanwas van 180.000 honden. Die aanwas is als volgt onder te verdelen:

  • Elk jaar worden 40.000 rashonden (22.2%) gefokt met stamboom van de RvB, met toenemende aandacht voor de negatieve gezondheidseffecten van de raskenmerken.

  • In de commerciële fokkerij worden van de 132.000 gefokte honden (73.3%), verreweg de meeste honden onder slechte omstandigheden van de broodfok, gefokt voor de winst. Het aandeel commercieel gefokte honden neemt toe.

  • 8300 honden (4.6%) komen via diverse stichtingen naar Nederland

Uit het rapport van het Stray Animal Foundation Platform blijkt dat het aantal ‘buitenlandse honden’ dus erg klein is ten opzichte van het aanbod van commercieel gefokte honden. Uit het rapport blijkt ook dat de Nederlandse asielhond niet wordt verdrongen door de hond die uit het buitenland wordt gehaald. Het grootste gedeelte van nieuwe honden komt via de commerciële broodfok in ons land terecht. Deze honden worden gefokt onder erbarmelijke omstandigheden. Dierenwelzijn staat in deze sector absoluut niet op de eerste plaats. Snel veel geld verdienen ten koste van de gezondheid van honden.

Nilo.jpg

Vandaar dat wij de volgende stelling van ganser harte verdedigen:

Er zijn wereldwijd heel veel zwerfhonden teveel.

Elke gekozen tweedehands hond

Verdringt een commercieel gefokte hond!

Elke keuze voor een ‘tweedehands hond’ is

De enige juiste keuze, of de keuze nu valt op een

Binnenlandse of een buitenlandse herplaatser.

En daarom is in Huize de Hoogh, keer op keer, een Spaanse opvanghond van harte welkom.

 
 
 
Sinds jaar en dag ben ik actief op twitter. Dat heeft me bij de site van Ookvanwosterhout.nl  al eens de titel 'Twitterfenomeen' opgeleverd.

Eind 2013 heb ik me aangesloten bij een politieke groepering die lokaal actief is. PRO Oosterhout streeft naar een politiek waarbij de inwoners van Oosterhout actief bij de besluitvorming wordt betrokken, een prominente rol krijgen in het bepalen van beleid.

Stoppen met coalitie versus oppositie maar breed draagvlak voor goede besluiten. Dat was de boodschap. Hoewel dit geen raadszetel opleverde hoor je het geluid van PRO Oosterhout steeds vaker terug. Ingebracht door andere partijen

Sinds 2014 ben ik actief geweest voor de lokale omroep; de ORTS. Bij de raadsvergaderingen was ik politiek verslaggever. Daarnaast ook een groot aantal jaren presentator geweest bij het radiomagazine 'OosterhoutVandaag op Zaterdag'.

Ook heb ik bestuurlijke banden met de stichting Buurtpreventie Oosterhout en diens voorloper, de koepel Veilig Oosterhout.

Kortom ik heb een mening. Soms houd ik die voor me. Meestal spreek ik die uit.

Deze site ga ik gebruiken om mijn persoonlijke mening over politiek en lokaliteiten uit het Oosterhoutse te spuien. Het zegt niets, maar toch ook weer van alles.

 

 SEARCH BY TAGS: 
RSS Feed

© 2015 by @deHoogh. Proudly created with Wix.com

bottom of page